ZELF PLUKDAGEN 2023 (geannuleerd)

Verschil 2022-2023

Na een grote opbrengst aan appels in 2022 hebben we dit jaar een veel kleinere oogst met veel verschillen per ras, wel tussen de 60-65% minder.

De appel soorten die vorig jaar overvol hingen, hebben nu minder gebloeid en hadden minder sterke bloemknoppen, zeker die in de droge zomer van vorig jaar weinig water hebben gekregen. Deze bomen vallen nu extra tegen, vooral de 'Groene Goudreinet'.

De iets later bloeiende bloemen 'Melrose' troffen heel natte en koude bloeidagen, waardoor de zetting tegenviel. Eigenlijk hadden alleen de eerste vroegste bloemen op het meerjarige hout nog een enkele dag redelijk bloeiweer.

Goede bestuiving

Het belang van een goede bestuiving, zie je juist in dit jaar extra goed. Daar waar je vorig jaar tijdens de bloesemperiode voldoende bijen zag, waren deze er dit jaar heel weinig. Er zijn hierdoor weinig bloemknoppen bestoven!

Nachtvorst en noordenwind

Naast de beurtjarigheid en het matige of soms slechte bloeiweer spelen andere factoren mee. Met name de nachtvorst van eind maart heeft meer schade veroorzaakt dan we eerst dachten. En naast schade door een kleiner aantal vruchten, heeft de vorst zeker ook kwaliteitsverlies gegeven. De koude droge noordenwind en de droogte erna waren in het voorjaar een uitdaging voor onze bomen.

Voedsel educatie lessen

De voedseleducatie lessen voor de groepen 1/2 waarvoor alle basisscholen in de Krimpenerwaard zich kunnen inschrijven gaan ook in september plaatsvinden! Vorig jaar was een succes en nu met succes verlengt! De kinderen krijgen antwoord op de vragen; Welk fruit groeit er allemaal aan de verschillende bomen? Wat er van het fruit gemaakt kan worden? Welke diertjes vinden de appels ook lekker? Hoe kan je zelf appelmoes maken? en natuurlijk gaan we de appelmoes proeven! Aanmelden kan via: Voedselfamilie Krimpenerwaard of Omgevingsdienst Midden Holland

 

Al deze punten bij elkaar heeft ons doen besluiten de Zelfplukdagen voor 2023 te annuleren