GEEN ZELF PLUKDAGEN 2024 

 

Verschil 2022 met 2023 +2024

Na een grote opbrengst aan appels in 2022 hebben we dit jaar (evenals in 2023) een veel kleinere oogst met veel verschillen per ras, wel tussen de 60-65% minder.

De appel soorten die in 2022 overvol hingen, hebben nu minder gebloeid en hadden minder sterke bloemknoppen. 

De iets later bloeiende bloemen 'Melrose' troffen heel natte en koude bloeidagen, waardoor de zetting tegenviel. Eigenlijk hadden alleen de eerste vroegste bloemen op het meerjarige hout nog een enkele dag redelijk bloeiweer, bepaalde peren en pruimen, maar de vroege pruim 'Opal' heeft dit jaar weer nauwelijks gedragen!

Goede bestuiving

Het belang van een goede bestuiving, zie je juist in dit jaar extra goed. Daar waar je vorig jaar tijdens de bloesemperiode voldoende bijen zag, waren deze er dit jaar heel weinig. Er zijn hierdoor weinig bloemknoppen bestoven!

Nattigheid en schimmels in onze oude bomen

Naast de beurtjarigheid en het matige of soms slechte bloeiweer spelen andere factoren mee. Met name de regen/nattigheid heeft meer schade veroorzaakt dan we eerst dachten. En naast schade door een kleiner aantal vruchten, heeft de nattigheid zeker ook kwaliteitsverlies gegeven. De natte herfst, winter en voorjaar waren een uitdaging voor onze bomen en een infectiebron voor schimmels.

Voedsel educatie lessen

De voedseleducatie lessen voor de groepen 1/2 waarvoor alle basisscholen in de Krimpenerwaard zich kunnen inschrijven gaan in september nog wel plaatsvinden! Vorig jaar was een succes en nu met succes verlengt! De kinderen krijgen antwoord op de vragen; Welk fruit groeit er allemaal aan de verschillende bomen? Wat er van het fruit gemaakt kan worden? Welke diertjes vinden de appels ook lekker? Hoe kan je zelf appelmoes maken? en natuurlijk gaan we de appelmoes proeven! Aanmelden kan via: Voedselfamilie Krimpenerwaard of Omgevingsdienst Midden Holland